W pewnym momencie przychodzi ochota na uwarzenie sera długodojrzewającego - choćby Goudy. Do tego potrzebna będzie prasa serowarska, aby nadać serowi odpowiedniego kształtu oraz wycisnąć z niego niepotrzebną ilość serwatki.
Taką prasę można śmiało zrobić domowymi metodami, poniżej postaramy się pokazać kilka inspiracji.

Czytaj więcej...

Osoby z pierwotnym i nabytym niedoborem laktazy mogą spożywać produkty mleczne poddane procesowi fermentacji (np. maślanka, kwaśna śmietana, sery pleśniowe, kefir, jogurt), ponieważ zawarte w nich bakterie probiotyczne produkują laktazę, a tym samym wspomagają proces rozkładu cukru mlecznego.

Czytaj więcej...

Na początku zawsze pojawia sie problem - no dobra, ale od czego zacząć? Poniżej postaramy sie przybliżyć co bedzie potrzebne na początek, jako wyposażenie naszej domowej "serowarni".

Czytaj więcej...