Inspiracją do napisania tego tekstu była dyskusja, jaka się rozwinęła po zaprezentowaniu na naszej stronie na Facebooku zdjęcia barwionego sera Gouda. Od razu pojawiły się pytania co to i czy naturalne. Akurat w tym przypadku to dodatkowa koloryzacja, niemniej jednak można popróbować z modyfikacją naturalnego koloru sera.

Czytaj więcej...

Natchniony piękną pogodą, postanowiłem dzisiaj napisać tych słów kilka o tym, jak przez historię serowarstwa przeplatały się względy artystyczne, niekiedy bardzo ciekawe.
Przez wiele stuleci w różnych krajach rozwijało się serowarstwo. Raz lepiej, raz gorzej. Ludzie od niepamiętnych czasów poszukiwali sposobów na przedłużenie żywotności mleka. Dzięki temu właśnie powstał ten, jeden z najsmaczniejszych rodzajów produktów, który tak łechce nasze podniebienia.

Czytaj więcej...

Na pewno kilkoro z serowarów stanęło przed pytaniem - co zrobić z serwatką, jaka pozostaje po warzeniu sera? Pierwszą myślą najczęściej jest ricotta, ale czy tylko? Postaramy się zaproponować jeszcze kilka rozwiązań.

Czytaj więcej...