Przepisy

Receptury różnych gatunków sera. Składniki, proces warzenia, opis dojrzewania.

  • Filtruj
Kategoria: Przepisy

Nazwa Caciotta obejmuje szeroką gamę prostych, wiejskich serów ze środkowych Włoch, które można wytwarzać z mleka owczego, krowiego, koziego lub bawolego. Pod miękką, żółtą skórką znajduje się biały lub żółtawy środek o miękkiej konsystencji i łagodnym smaku.

Kategoria: Przepisy

Morbier – francuski ser półtwardy wytwarzany z mleka krowiego w regionie Franche-Comté (departamentach Jura i Doubs).
Cechą charakterystyczną tego gatunku jest czarna bruzda biegnąca przez środek okrągłego bloku. Jest to pozostałość po warstwie sadzy, którą kiedyś zabezpieczano dojrzewający skrzep w beczce przed owadami. Dziś bruzda ta jest wytwarzana dla zachowania tradycji i smaku.
Źródło: Wikipedia

Kategoria: Przepisy

Kumys - mleczny napój alkoholowy powstający w wyniku fermentacji alkoholowej cukru mlecznego. Kumys jest tradycyjnym napojem koczowniczych ludów centralnej Azji (kazachskich, mongolskich, kirgiskich, tatarskich, baszkirskich). Podstawą napoju jest mleko klaczy, czasem jednak przyrządza się go z mleka jaka, oślego, wielbłądziego, owczego lub krowiego.

Źródło: Wikipedia

Kategoria: Przepisy

Fermentowany mapój mleczny o karmelowym kolorze i posmaku.