Haloumi

haloumi_01 haloumi_00 haloumi_02
Kategoria: Przepisy

Jest to ser półtwardy, o białym kolorze, cechujący się dużą elastycznością. Ser haloumi może być spożywany świeży lub, dzięki wysokiej temperaturze topnienia, smażony bądź grillowany. Skład sera stanowi do 46% wody, co najmniej 43% tłuszczu, około 22% białka i 3% soli.
Źródło: Wikipedia

Składniki:
  • mleko
  • podpuszczka
  • sól, mięta
Przygotowanie:
  1. Podgrzać mleko do 32 stopni
  2. Dodać podpuszczkę (ilość wg zaleceń producenta)
  3. Zamieszać, zostawić na pół godziny, aż się zetnie
  4. Pociąć skrzep w szachownicę ok. centymetr na centymetr, zostawić na kolejne 20 minut
  5. Podgrzać bardzo powoli do 40 stopni, mieszając w trakcie
  6. Odczekać 20 minut, aż ziarno opadnie na dno
  7. Odsączyć serwatkę przez chustę serowarską do osobnego pojemnika, przyda się na później
  8. Skrzep wyłożyć do formy lub samej chusty tak, aby uformować z niego prostokąt o grubości ok. 1,5-2 cm
  9. Prasować ciężarem 5 kg 10 minut z jednej strony, następnie ser przewrócić i 20 minut z drugiej strony
  10. Odlaną serwatkę zagrzać do 95 stopni - warto w tym momencie zrobić sobie ricottę :)
  11. Wyprasowany ser pokroić w kawałki ok. 10x15cm
  12. Otrzymane kawałki sera włożyć w gorącą serwatkę na ok. 45 minut (do wypłynięcia), następnie odczekać jeszcze 15 minut
  13. Wygrzany ser wyjąć na deskę, delikatnie dłonią przydusić w celu odsączenia nadmiaru serwatki
  14. Posypać solą i miętą, złożyć w pół
  15. Czynność powtórzyć z każdej strony kawałka sera
  16. Poskładane kosteczki pozostawić do końcowego odcieknięcia na ok. godzinę.


    W zasadzie można nie dodawać ani bakterii, ani chlorku - z dobrego mleka na samej podpuszczce wyjdzie. Ilość soli i mięty wg upodobań.
    Ser grillować pokrojony na pionowe plasterki ok. 1,5 cm. Na patelni grillowej smażyć bez użycia tłuszczu.

Stopień trudności Dla początkujacych