Napoje z serwatki

serwatka_z_mieta
Kategoria: Przepisy

Serwatka jest magazynem ważnych składników i sama w sobie jest produktem leczniczym! Doskonale zaspokaja głód, dzięki czemu może być stosowana jako skuteczny naturalny lek na odchudzanie oraz jako podstawa różnych diet. W stanie ubitym/zblendowanym (patrz przepisy poniżej) jest wchłaniana jeszcze lepiej, a ponadto zajmuje dodatkową objętość w żołądku, tym samym jeszcze bardziej zmniejszając apetyt. Schłodzona wspaniale gasi pragnienie.

Do przygotowania napoju serwatkowego zazwyczaj wystarczy serwatka plus jakiś owocowy lub warzywny dodatek. Równie dobrze można wymieszać serwatkę z miodem, dodać miętę i gotowe!
Poniżej kilka propozycji, mogą być fajnymi dodatkami do posiłków, lub po prostu jako napoje chłodzące na lato.

Odchudzający napój warzywny

Do 500 ml świeżej serwatki dodać wstępnie posiekaną natkę pietruszki, koperek, cebulę. Dobrze wymieszać. Można lekko dosolić. Napój powinien być pity powoli, małymi łykami, aż do czasu gdy poczujesz uczucie sytości.

Odchudzający napój owocowy

250 ml serwatki, 100 g jagód lub syropu owocowego do smaku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka cukru, cynamon do smaku. Wymieszać wszystko w blenderze i koktajl gotowy.

Napój z puree owocowym

Serwatka 0,5 l, sok owocowy 0,4 l, puree owoce 0,1 l, opcjonalnie miód lub cukier.
Puree owocowe można zrobić w domu wkładając jabłko do mikrofali na ok. jedną minutę, na maksymalną moc.
Wyjąć miąższ łyżeczką, dodać trochę soku i zblendować. Dodać pozostały sok i serwatkę. Jeśli potrzeba - dodać cukier lub miód.

Napój z serwatki z sokiem pomidorowym

Do schłodzonej do 15 °C serwatki dodać sok pomidorowy z solą. Wymieszać i schłodzić do 6-8 °C. Wstawić do lodówki na 5-6 godzin, aby uzyskać specyficzny aromat. Spożyć w ciągu 48h, nie przekraczając podczas przechowywania temperatury 10 °C.

Egzotyczny napój z serwatki

Serwatka - 400 ml, mleko - 200 ml, banan - 1 szt., kiwi - 2 sztuki, mango - 1 szt.
Owoce obrać i zblendować, dodać mleko i serwatkę, wymieszać. Można dodać drugiego banana, napój będzie gęstszy.

Owocowa pianka z serwatki

Serwatka - 150 ml, niskokaloryczna konfitura owocowa - 1 łyżeczka, sok cytrynowy - 0,5 łyżeczki.
Składniki blendować około minutę, aż do metamorfozy! Objętość cieczy wzrośnie dwukrotnie i zamiast zielonkawo-przezroczystej stanie się śnieżnobiałą pianką.

Pomarańczowy napój z serwatki

1,8 litra serwatki, 1 pomarańcza, cukier do smaku.
Pomarańczę wyszorować, pokroić na kawałeczki i wrzucić na godzinkę do zamrażarki - zniknie goryczka. Wyjętą z zamrażarki pomarańczę zblendować z ewentualnym dodatkiem cukru. Do masy dodać 200ml serwatki i ponownie blendować. Przelać masę do pozostałej serwatki, wymieszać, odstawić na 1-2h, aby się "przegryzło". Odcedzić przez gęste sito - smacznego ?
Dobrze odciśnięty miąższ można dodać do pierogów.

Smacznego! Nie bójcie się tworzyć wlasnych zestawień smaków :)
Zdjęcie przedstawia lemoniadę miodowo-miętową na bazie serwatki, przygotowany przez Tatianę.

Stopień trudności Dla początkujacych