Przepisy

Rjażenka - pieczone mleko

Kategoria: Przepisy

Rjażenka jest tradycyjnym napojem kuchni bialoruskiej, rosyjskiej i ukraińskiej - tzw. "pieczone mleko". Jest to napój mleczny powstały w wyniku fermentacji mlekowej, z mleka poddanego kilkugodzinnej obróbce termicznej.

Składniki:
  • mleko - 1,5 litra (możliwie najtłustsze)
  • kwaśna śmietana - 6 łyżek (bez sztucznych dodatków)
  • cukier - 2 lyżeczki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Mleko wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
  2. Zanim mleko się zagotuje, nastawiamy piekarnik na 150-180 stopni
  3. Jak tylko mleko się zagotuje, wstawiamy je do piekarnika. Na początek na jakieś 15 minut z uchylonymi drzwiczkami, patrząc czy mleko nam nie wykipi. Upewniwszy się, ze wszystko ok - zamykamy piekarnik i zostawiamy do "pieczenia" na 2-3h.
  4. Czas pieczenia dobieramy taki, aby mleko wyjąć z piekarnika po powstaniu na nim rumianego kożucha.
  5. Odstawiamy mleko do ostudzenia do temperatury ok. 40 stopni
  6. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy starając się nie naruszyć kożucha.
  7. Odstawiamy przykryty garnek w ciepłe miejsce na 8 do 12 godzin.
  8. Konsystencja gotowej rjażenki ma być gęsta i delikatna.
  9. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Uwagi:
  1. Mleko najlepiej prosto od gospodarza, jak musi być ze sklepu to mozliwie najtłustsze i z krótkim terminem przydatności do spożycia
  2. Śmietana najlepiej prosto od gospodarza, jak musi być ze sklepu to dobrej jakości bez zagęstników, konserwantów, barwników itp.
  3. Mleko "piec" najlepiej w glinianym garnku
  4. Czas pieczenia jedni dobierają do uzyskania rumianego kozucha, inni do uzyskania kremowego koloru mleka. Im dłużej - tym bardziej kremowy kolor i karmelowy posmak. Wedle uznania i smaku.
  5. Temperatura pieczenia do dobrania wedle parametrów surowca i wlasnego smaku.
  6. Mleko można po "pieczeniu", ostudzeniu i dodaniu śmietany rozlać w słoiki lub butelki, dodając do każdej z nich odrobinę kożuszka na wierzch.
  7. Ilość dodanej śmietany wplywa na gęstość rjażenki - im więcej, tym gęstsza wyjdzie.
  8. Przechowywanie w lodówce max. 7 dni

Smacznego!
Zdjęcia: Walentyna Oniszczuk

Stopień trudności Dla początkujacych